Ion Iron Oncescu, cel mai puternic stângaci din lume (EVZ.ro, 6 decembrie 2008)

Adi Dobre

Românul a cucerit vineri noapte, în Canada, titlul mondial la amtori, umilindu-şi adversarii, care au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Ion Iron Oncescu (30 de ani) a devenit cel mai puternic stângaci din lume, după ce a cucerit, vineri noapte, titlul mondial la skandenberg, categoria 100 kg seniori – braţul stâng, în cadrul Campionatelor Mondiale, ediţia a 30-a, competiţie aflată în desfăşurare în aceste zile la Kelowna (Canada). Sportivul român s-a ţinut astfel de cuvânt după ce, la plecarea spre continentul nord-american, a mărturisit, pentru Evenimentul zilei: „Le voi rupe capul adversarilor mei.” Dublu campion la categoria 90 de kilograme la ultimul mondial disputat acum un an în Bulgaria, la Veliko Tirnovo, Ion Oncescu a ţinut să-şi măsoare forţele cu cei mai tari sportivi ai planetei. La 100 de kilograme, viteza şi tehnica se îmbină perfect, susţine Oncescu. În momentul în care foştii săi adversari de la -90 de kilograme au aflat că Oncescu a urcat la -100 de kilograme au dat de băut, ne-a dezvăluit Dragoş Corcoveanu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de skandenberg Braţ de Fier şi arbitru internaţional, prezent şi el la Mondialele de la Kelowna.

Omul care îţi rupe braţul într-o secundă!
La categoria 100 de kilograme au participat 23 de competitori. Oncescu a cucerit aurul fără înfrângere. Superioritatea românului a fost atât de evidentă încât nici un adversar nu i-a rezistat mai mult de o secundă! Rusul Matiuşenko şi ucraineanul Pavlenko, principalii adversari ai românului, au avut nevoie de intervenţia doctorilor după confruntările cu românul! Rusului şi ucraineanului le-au fost răsucite articulaţiile şi au necesitat îngrijiri medicale.

Cu CD-ul în bagaje
Deşi practicanţii skandenbergului din România nu au o federaţie, eforturile lor în acest sens din ultimii ani lovindu- se mereu de apatia autorităţilor, Asociaţia Română Braţ de Fier se bucură de o notorietate ieşită din comun. Românii, în frunte cu Oncescu, au speriat lumea skandenbergului. Întrucât nu există o federaţie care să-l susţină, Oncescu a pus în bagajul pentru Canada inclusiv un CD cu Imnul României, pentru ca „Deşteaptă-te române!” să poată fi intonat la Kelowna!

La profesionişti s-a luptat cu dopajul
Ca sport, skandenbergul este organizat într-un sistem asemănător cu cel din box, adică se împarte în competiţii de amatori şi de profesionişti. Marea diferenţă dintre cele două circuite este că la profesionişti nu există teste antidoping! Ion Oncescu este printre puţinii care au participat în ambele circuite şi care recunoaşte că preferă să concureze la amatori deoarece aici nu trebuie să lupte cu sportivi dopaţi. Cu toate acestea, Ion Oncescu este vicecampion mondial şi la profesionişti, unde s-a luptat cu sportivi care folosesc diverse substanţe mai mult sau mai puţin interzise.

LIPSURI
La un pas să rateze competiţia

Ion Oncescu nu a ştiut dacă va participa la Mondialele din Canada decât cu o săptămână înaintea plecării. Sportivul român nu găsise până atunci un sponsor care să suporte costurile deplasării în Canada. În cele din urmă, Wind Expert, o firmă de consultanţă a energiei neconvenţionale, a acceptat să-l sponsorizeze pe Oncescu, care s-a pregătit pe ultima sută de metri pentru Mondiale. „M-am antrenat la 30 la sută din parametrii mei”, a spus Oncescu înaintea plecării spre Kelowna. La antrenamentele specifice, Oncescu s-a confruntat inclusiv cu un robot, conceput de el împreună cu nişte prieteni.

articolul original

By Bolbo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts