CE 2005 – Ion Oncescu, dublu vicecampion european!

În perioada 13-19 iunie 2005, s-a desfăsurat, la Sofia, a XV-a editie a Campionatului European de Skandenberg. Au participat peste 500 de sportivi juniori, junioare, seniori si senioare, reprezentĺnd 24 de tări. Fiecare tară a avut dreptul de a înscrie cĺte 2 sportivi pe categoria de greutate, si în general campionul si vicecampionul national al fiecarei natiuni au luat parte în concurs.

Romĺnia a fost reprezentată la această competitie de un lot format din 7 sportivi seniori: Daniel Chivu (70 kg), Liviu Stoicescu (80 kg), Bogdan Marin (90 kg), Ion Oncescu (100 kg) – capitanul echipei, Alexandru Marin (100 kg), Olimpiu Făt (110 kg), Ioan Puscasu (+110 kg). De asemenea, eu am făcut parte din corpul de arbitri. Congresul EAF (European Armwrestling Federation) desfăsurat înaintea competitiei, a adus elemente noi în lupta de recunoastere a skandenbergului ca sport olimpic. Acest campionat a fost primul eveniment EAF la care s-a făcut control anti-doping, prin sondaj la primii 3 clasati.

În afară de experimentatul Ion Oncescu, ceilalti sportivi romĺni s-au aflat la prima participare la o competitie de asemenea anvergură, unde participa numai cei mai buni dintre cei buni, si acest lucru si-a pus amprenta asupra evolutiei lor.

După experienta nefastă a clasării în afara podiumului la ultimele competitii internationale majore la care a participat, Ion Oncescu obtine iată cel mai bun rezultat din cariera sa la nivelul amatorilor, dublu vicecampion european. Progresul în care se află capitanul Romĺniei este evident, doar că el a avut “ghinionul” să se afle în categoria 100 kg cu campionul Rusiei, Dima Kotchiev, considerat de majoritatea celor prezenti cel mai bun sportiv din competitie.
În prima zi, la brasul stĺng, Ion Oncescu s-a clasat pe locul 2 din 22 de concurenti, el depĺsind în meci direct pe majoritatea celor din top 10. Categoria a fost cĺstigată de rusul Kotchiev, care l-a surprins pe Ion cu un stil “ciudat” de a face priza. A doua zi, la bratul drept, Ion a ocupat din nou locul 2, din 25 de concurenti. El si rusul au dominat categoria, si după ce a pierdut în preliminarii un meci la Kotchiev, în finală Ion a fost aproape de a egala situatia la 1. Din pacate pentru noi, care ne-am pus toate sperantele în Ion, rusul s-a dovedit a fi o “nucă tare” pentru Oncescu la acest concurs, dar sunt sigur că, asa cum acum romĺnul i-a depăsit pe toti cei care îl învinseseră în trecut, asa îl va depasi si pe acest rus data viitoare cĺnd îl va întĺlni. După cum am aflat de la delegatia rusa, Kotchiev, de 1,70 înăltime, care acum 2 ani era un junior fără valoare si avea 70 kg, a venit acum cu 98 kg de muschi si a “rupt” tot, ceea ce ne face să ne pară rău că sortii nu l-au pus în fata testului antidoping la acest concurs.

Am să vă descriu succint evolutia celorlalti romĺni, si locurile ocupate, la fiecare brat: Daniel Chivu (70 kg, locul 16 din 20 de concurenti la stĺnga, 17/22 dr.) – ambitios, tenace, dar ghinionist la tragerea la sorti, unde a întĺlnit pe cĺstigătorul categoriei încĺ din primul tur, Liviu Stoicescu (80 kg, 15/19 st., 17/20 dr.) – mai slab pregătit pentru acest concurs, Bogdan Marin (90 kg, 13/23 st., 19/24 dr.) – a tinut regim să intre la această categorie si asta i-a afectat evolutia, oricum în progres, Alexandru Marin (100 kg, nu a participat la st., 13/25 dr.) – tehnic, dar insuficient de rapid, Olimpiu Fat (110 kg, 6/12 st., 6/13 dr.) – cea mai bună evolutie dintre noii veniti, aproape de podium, dar prea emotiv, Ioan Puscasu (+100 kg, 8/11 st., 8/12 dr.) – abia în “amicalele” de după concurs si-a găsit “stilul” cu care sperăm că va pune probleme multora în viitor.

Cu regret trebuie să recunosc că arbitrajul, pe alocuri neuniform, nu s-a ridicat la nivelul unei asemenea competitii, gazdele fiind pe alocuri avantajate. Altfel, Sala Polivalentă Universiada, s-a dovedit ideală pentru găzduirea concursului, organizat perfect de dl. Assen Hadjitodorov, presedintele EAF si al federatiei bulgare.

Tot ca o premieră, vă mai spun că finalele seniorilor au fost transmise în direct de postul bulgar NOVA-TV, si au avut un rating ridicat.

Am ramas cu satisfactia clasărilor lui Ion Oncescu si cu regretul că nu am auzit imnul romĺnesc la festivitatea de premiere…

Ca si conducător al delegatiei, constat că începem să ne consolidăm ca si echipă si cu sigurantă în viitor vom aduce mai multe medalii.

Clasamentul pe natiuni a aratat astfel: 1. Rusia 2. Ucraina 3. Bulgaria.
Asociatia Romĺna de Skandenberg “Brat de Fier” multumeste pe această cale sponsorului Redis Nutritie, care a plătit cheltuielile lotului Romĺniei.

Mai multe informatii si poze găsiti pe forumul site-ului.


Dragos Corcoveanu,

 

By Bolbo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts