Cupa Sport Magic, editia I, Fagaras, 2004

În data de 21 august 2004, municipiul Făgăras a fost gazda primului concurs de skandenberg din România cu participare internatională.
Organizatori au fost Clubul „Sport Magic” Făgăras, reprezentat de domnii Cornel Delcea, patron si Marin Costel, si Asociatia Româna de Skandenberg „Brat de Fier”.
Marin Costel a fost „sufletul” acestui eveniment, el reusind să mobilizeze pe plan local multe resurse care au contribuit la deplina reusită a competitiei. Concursul s-a desfăsurat în timpul Festivalului „Tara Fagarasului”, atmosfera de sărbatoare întregind organizarea deosebită a evenimentului sportiv.

În concurs s-au inscris 54 de sportivi si sportive din România si Bulgaria, care s-au întrecut, cu bratul drept, la 4 categorii de greutate si open seniori, respectiv open senioare.
Nivelul competitorilor a fost foarte ridicat, rezultând multe meciuri spectaculoase care au electrizat publicul numeros prezent în sala Casei de Cultură din Făgăras.

Cu ocazia acestei competitii, s-au înregistrat o serie de premiere pe care le voi enumera în continuare, nu neapărat în ordinea importantei:

 • Participare internatională. La invitatia organizatorilor, o parte din lotul national de skandenberg al Bulgariei a venit să se întreacă cu sportivii români. Au fost prezenti 4 sportivi cu palmarese impresionante: Cvetan Gashevski, de 4 ori campion mondial, de 9 ori campion european!!!, Miroslav Ivanov, 1 titlu de campion mondial si 2 de campion european, Stoyan Golemanov, vicecampion european 2004, multiplu campion national al Bulgariei, Stefan Stefanov, medaliat cu bronz la mondiale, multiplu campion national al Bulgariei.
  Primii 3 dintre acestia au avut o comportare deosebită, numai Ion Oncescu reusind să le tină piept, partial, salvând, pe undeva, onoarea românilor.
 • Arbitrajul nu a mai fost asa contestat ca în alte dati. Responsabil cu arbitrii am fost eu, Dragos Corcoveanu. Am arbitrat împreună cu o echipă formată din Monika Duma, Mircea Pîrjol si Mihai Serban. Monika Duma este sefa arbitrilor din Polonia, arbitru international si, de asemenea, responsabil cu arbitrajul la cel mai tare concurs de profesionisti din Europa, „Zloty Tur”, ce se desfăsoară anual în Polonia.
  Fiind prima femeie arbitru ce a oficiat la un meci de skandenberg în România, ea a fost privită la început cu neîncredere de public si participanti, dar, imediat, a demonstrat reale calitati, descurcându-se excelent la meciurile grele arbitrate. Multumim Monika pentru ajutor!
 • Organizarea tehnică a competitiei a fost una de exceptie. La asta ne-a ajutat Anna Korzeniewska, secretar general al Federatiei Poloneze de Skandenberg, care a venit în România si ne-a împărtăsit din experienta ei de organizator, care a dus greul Europenelor din acest an. Îi multumim Annei încă o dată pe această cale. Alături de ea, Cristian Niculescu, Mirela Pîrjol si câteva ajutoare din partea gazdelor au făcut ca să nu mai existe poticnelile si timpii morti de odinioară.
 • Concursul s-a desfăsurat la 2 mese de concurs, în sistem dublă eliminare, arbitrajul fiind asigurat, prin rotatie, de cei 4 arbitri prezenti. Meciurile din primele tururi s-au desfăsurat uneori simultan la cele 2 mese, iar semifinalele, finalele si openul masculin s-au desfăsurat la o singură masă. Asta a asigurat o durată mai scurtă a competitiei, publicul a avut de unde alege ce meci să vadă, si vom aplica probabil acest sistem si la concursurile următoare.
 • Premiile puse în joc au fost următoarele: 300$ locul 1, 200$ locul 2, 100$ locul 3, la seniori, 150$ locul 1, 100$ locul 2, 50$ locul 3, la senioare, si 300$ locul 1 la open seniori. Alături de bani, primii 3 clasati au mai primit diplome si medalii, iar gazdele au acordat si câteva trofee. De asemenea, fiecare sportiv înscris în concurs a primit o diplomă specială de participare.
 • Openul masculin a reunit la start, pentru prima dată, 12 sportivi, respectiv primii 3 clasati la fiecare categorie de greutate.
 • Autoritătile orasului au „bifat” si ei evenimentul, premierea la unele categorii fiind făcută chiar de către primarul municipiului Făgăras, Ioan Bărbut. Primaria s-a implicat sprijinind, pe diverse căi, competitia, cum ar fi asigurarea sălii de concurs si altele.
 • Interesul deosebit al mass-media. Au fost prezente numeroase televiziuni si ziare, câteva dintre ele difuzând imagini din concurs în cadrul stirilor sportive din aceeasi zi. PRO TV, TVR, PRIMA, OTV sunt numai câteva din cele care mi-au atras atentia personal prin prezenta lor.
 • Cristian Dulgheru, presedintele Asociatiei Romane de Skandenberg „Brat de Fier”, a fost premiat de gazde pentru sprijinul acordat. Alături de el, au fost premiati si sponsorii numerosi care au făcut posibilă această manifestare: SC Sport Magic SRL, Cornel Exchange, Redis Nutritie, SC Vidinco SRL, SC Extaz SRL, SC Crispadin SRL, SC Palatin SRL, SC Venus SRL, Popas Sambata, SC Aromatics SRL, SC Inch Romania SRL, SC Arplama Romania SRL, Restaurant-Pizzerie Da’Antonio, Ra&Ra Agentie de Turism, D&C Club-Bar.Iată câteva comentarii succinte si primii clasati:Senioare OPEN (3 concurente):      1. Mirela Pîrjol (Bucuresti)
  2. Alexandra Gimbăsanu (Bucuresti)
  3. Eva Florea (Făgăras)

  Nu prea s-au „înghesuit” fetele să se confrunte cu dubla campioană europeană Mirela Pîrjol, care a mai bifat un titlu în competitiile interne si deja este în pregătire pentru campionatul mondial.

  Seniori cat. 70 kg (15 concurenti):

  1. Mihai Comănescu (Bucuresti)
  2. Nicolae Andreică (Râmnicu Vâlcea)
  3. Daniel Chivu (Pitesti)
  4. Iulian Găman (Piatra Neamt)

  Mihai Comănescu a revenit în competitii si s-a impus lejer în fata lui Nicolae Andreică, cel care ocupase locul 1 la concursul precedent de la Baia-Mare.

  Seniori cat. 80 kg (19 concurenti):

  1. Cvetan Gashevski (Bulgaria)
  2. Miroslav Ivanov (Bulgaria)
  3. Bogdan Ghită (Pitesti)
  4. Romică Balaban (Făgăras)

  Bulgarii au dominat această categorie, „s-au jucat” cum s-ar spune cu românii. Bogdan Ghită a fost cel mai tare român de la 80 kg, în timp ce preferatul gazdelor a ocupat doar locul 4.

  Seniori cat. 90 kg (12 concurenti):

  1. Stoyan Golemanov (Bulgaria)
  2. Mircea Bică (Bucuresti)
  3. Bogdan Marin (Bucuresti)
  4. Mihai Dumitrascu (Bucuresti)

  Bulgarul de doar 23 de ani Stoyan Golemanov „a făcut legea” aici. El nu a lăsat nici o sansă celorlalti, câstigând la secundă toate meciurile. Mircea Bică a produs o mică supriză, adjudecându-si locul 2, înaintea mai cunoscutului Bogdan Marin.

  Seniori cat. +90 kg (5 concurenti):

  1. Ion Oncescu (Bucuresti)
  2. Ioan Puscasu (Făgăras)
  3. Alexandru Marin (Bucuresti)
  4. Raul Bidiu (Hunedoara)

  Cel mai bun român si la acest concurs, Ion Oncescu, s-a impus lejer la categoria grea, desi a fost prima dată âand a intrat la aceasta categorie la un concurs din România. Se pare că această schimbare de categorie, anuntată de altfel, i-a „speriat” pe ceilalti, de aici numărul mic de concurenti înscrisi la +90 kg. Favoritul publicului, desemnat si cel mai popular sportiv din concurs, Ioan Puscas, a avut o comportare meritorie, reusind locul 2 după ce l-a învins pe mai titratul Alexandru Marin.

  Seniori OPEN

  Aici s-au întrecut primii 3 clasati de la fiecare categorie.

  1. Stoyan Golemanov (90 KG) (Bulgaria)
  2. Cvetan Gashevski (80 KG) (Bulgaria)
  3. Ion Oncescu (+90 KG) (Bucuresti)
  4. Miroslav Ivanov (80 KG) (Bulgaria)

  Spectaculos si inedit. Asa as caracteriza ceea ce s-a întâmplat aici. După 2 meciuri epuizante, primul pierdul la Golemanov si al doilea câstigat cu Ivanov, Ion Oncescu, obosit, a fost învins de Gashevski si s-a clasat doar pe locul 3. Cvetan Gashevski si-a epuizat si el resursele si a fost întrecut in finală de coechipierul său Stoyan Golemanov.
  Golemanov este asadar câstigătorul absolut al Trofeului Sport Magic, editia I, victoria fiind o surpriză chiar si pentru el!
  În concluzie, cred că am făcut multi pasi înainte în reusita concursurilor de profil, prin colaborarea stransă dintre organizatorii locali si Asociatie. Consider că acest frumos concurs este o bornă importantă în lungul drum al popularizarii skandenbergului în România.
  Multumim încă o dată organizatorilor, sponsorilor si tututuror celor care au făcut posibilă desfăsurarea acestui eveniment si asteptăm cu multă nerăbdare editia a II-a a Cupei Sport Magic – Făgăras.

  Dragos Corcoveanu

   

   

 

By Bolbo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts