Iată că a venit momentul adevărului pentru campionul Romĺniei de skandenberg, Ion Oncescu. După ce a cîstigat în mai putin de o secundă toate meciurile disputate în cele 6 Grand Prix-uri nationale organizate de cluburile Redis si Power Zone, Oncescu s-a decis să-si încerce fortele si în afara tării, alegînd cel mai tare turneu, Campionatul Mondial de Skandenberg The Zloty Tur Cup 2003 Warsov Poland . Acest turneu de o valoare deosebită adună an de an la start cei mai puternici sportivi din lume, reprezentînd majoritatea federatiilor nationale.
Pentru prima dată Romania a fost prezentă la acest campionat mondial.
Initial, echipa Romĺniei formată din Ion Preda si Ion Oncescu (antrenor si sportiv), a considerat prezenta într-un asemenea turneu ca fiind pur experimentală, cu foarte putine sanse de obtinere a unui rezultat, datorită nivelului foarte ridicat si participării în premieră la o astfel de competitie.
Participarea a fost îngreunată de mai multe motive, printre care lipsa interesului Federatiei Poloneze de Skandenberg (neexistînd Federatie echivalentă si în Romĺnia), costul mare al deplasării, înscrierii si lipsei de încredere a sponsorilor, astfel ajungîndu-se în paradoxala situatie ca deplasarea să fie suportată de persoane private (antrenorul Ion Preda si Cristian Dulgheru directorul Redis Nutritie), sugestiv fiind faptul că doar cu două zile înainte de concurs participarea stătea înca sub semnul întrebării.
S-a ales varianta deplasării cu avionul, încă de la aeroportul din Varsovia organizatorii întîmpinînd skandenberg-ul romanesc cu bucurie, dar atrăgînd atentia participantilor asupra lipsei de sanse (Assen Hadjitodorov Presedintele Ligii Profesioniste de Skandenberg).
Locul desfăsurării a fost Cazino Hyatt Warsaw, în incinta hotelului omonim. Foarte multă presă, peste 150 de participanti reprezentînd cel putin treisprezece federatii: Germaniei, Cehiei, Ungariei, Letoniei, Estoniei, Slovaciei, Rusiei, Ucrainei, Poloniei, Bulgariei, Kazahstan-ului, Finlandei etc.
Concursul s-a desfăsurat pe patru categorii de greutate (63 kg, 78 kg, 95 kg, plus 95kg.), iar în Open asigurîndu-si prezenta primii trei cîstigători ai categoriilor.
Sistemul de concurs a fost cel al dublei eliminari, diferit fată de cel utilizat în Romĺnia, eliminare directă. Durata concursului a fost neasteptat de mare (de la 9 dimineata pînă la 1 noaptea, cu o pauză de două ore la prînz), ceea ce a creat probleme multor participanti.
La categoria lui, 95 de kg, Oncescu s-a clasat pe locul 3, sistemul cu totul inedit creîndu-i probleme de adaptare si concentrare (se vorbea numai în poloneză, startul meciurilor cu totul diferit fată de celelalte concursuri, dat de 3 arbitri).
După ce a învătat din greselile făcute la categorie, a urmat turneul Open, unde Oncescu l-a învins, printre altii, si pe locul 2 de la categoria 95 kg.
La open, Oncescu a avut de înfruntat colosii de la categoria grea, singurii care au reusit să-l învingă pe romĺn, în cele 13 meciuri sustinute, fiind campionul mondial, rusul Alexey Voevoda, peste 110 kg ( de 3 ori consecutiv campion mondial la open) si ukraineanul Taras Ivakin (de 6 ori consecutiv campion modial la categoria 100 kg, dar care acum a participat la 95kg). Cu toate că a fost singurul reprezentant al tării noastre la acest concurs, datorită prestatiei sale, în clasamentul pe echipe Romĺnia s-a clasat pe locul 4, înaintea unor tări care au avut mai multi concurenti.
Ion Oncescu ne-a declarat că lipsa de experientă internatională si-a spus cuvîntul, diferenta de greutate nemaifiind luată în calcul.
Antrenorul Ion Preda ne-a spus că experienta acumulată la acest concurs va duce la un loc mai bun pe podiumul concursurilor viitoare.
Organizatorii au fost entuziasmati de comportamentul lui Oncescu, fiind inclus între capii de serie ai următoarelor concursuri care vor avea loc în Bulgaria, Slovacia si Anglia.
Următorul concurs national de skandenberg va avea loc la Baia Mare, pe 6 aprilie, unde sînt asteptati băietii tari în brat din toată tara.
Dragos CORCOVEANU