Skandenbergul ca sport

Skandenberg-ul este unul dintre cele mai vechi sporturi cunoscute.

Relativ usor de inteles, fara implicarea unor sume mari de bani pentru a fi practicat in conditii neprofesioniste, skandenberg-ul este printre cele mai expansive sporturi.
International, skandenberg-ul are denumirea de armwrestling (“lupta bratelor”).

istoric3

Skandenbergul a început ca o joacă, de fapt încadrarea sa ar fi undeva în “physical-skill games” (jocuri care testează mai mult corpul uman decât creierul, desi uneori este se cere si o gândire strategică).

Ca si activitate sportivă, face parte din categoria sporturilor individuale, există sute de sporturi individuale cunoscute în prezent, de răspândire mai mare sau mai mică.

Sporturile individuale de obicei au ca participanti indivizi, si nu echipe, cu toate că în orice sport este posibil să creezi o echipă (lot) de concurs combinând rezultatele individuale ale concurentilor.

De asemenea, încadrarea skandenbergului este în categoria sporturilor de luptă (combat or combative sport), adică este un sport competitiv de contact unde doi combatanti luptă unul contra altuia folosind anumite reguli de angajament.

Specific în skandenbergul este testarea fortei prin lupta individuală a bratelor combatantilor, prinse într-o priză specifică, până la imobilizarea bratului advers (engl. “to pin”), într-o pozitie câstigătoare.

Este evident că este nevoie de o pregătire fizică multiplă, specifică pentru acest gen de înfruntare, pregătire care presupune multe ore de antrenamente, neînsemnând neapărat că cei care se antrenează pentru skandenberg concurează în competitii organizate, ci fac asta ca si parte a rutinei lor de fitness.

Având în vedere cele relatate mai sus, corelat cu faptul că practicarea acestei forme de sport este de dată relativ recentă, rezultă în mod evident că skandenbergul este o parte a fitness-ului modern.

Etimologia cuvantului românesc “skandenberg”, are la bază denumirea (numele istoric) unui conducator albanez în luptele anti-otomane, Gjergj Kastrioti- Skenderbeg (1405-1468).

Sursa: „Studiu privind aspectele practicarii skandenbergului” – Lucrare de absolvire ANEFS Bucuresti, Corcoveanu Nicolae-Dragos, 2008

By Bolbo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts