Istoric skandenberg international

Istoricul skandenbergului – aspect modern din fitness

Mai întâi să lămurim un aspect. Si anume denumirea.
Armwrestling = skandenberg = brat de fier (braccio de fero în Italia, bras de fer în Franta, etc.)

Forme diverse de skandenberg au fost întâlnite în mod frecvent încă din cele mai vechi timpuri, peste tot în lume.

O pictură a ceea ce pare a fi un concurs de skandenberg a fost descoperită într-un mormânt egiptean datând din aprox. 2000 înainte Hr.

Sportul modern are la bază un joc american. De fapt, se numea adesea “indian wrestling” (luptă indiană), fiind practicat de graniceri în secolul XIX si de copii în secolul XX.

În afară de ceea ce a devenit cunoscut ca skandenberg „armwrestling”, mai există alte câteva forme de „indian wrestling”. În una dintre aceste probe, oponentii stau fată în fată, în picioare, cu partea exterioară a tălpilor picioarelor lipită si palmele în priză fermă. Obiectivul este să îl faci pe oponent să îsi piardă echilibrul.

În skandenberg, care acum a devenit un cunoscut sport international, oponentii stau fată în fată, în picioare, la o masă specială. Ei fac priză, fie cu bratul drept, fie cu bratul stâng, în functie de categorie, cu coatele în contact cu suprafată specială (pad), fiecare încercând în timpul meciului să forteze bratul adversarului să coboare înspre suprafata inferioară a mesei.

istoric3

Skandenbergul s-a dovedit a fi o întrecere semi-populară în liceele si colegiile americane de la jumătatea secolului XX, de asemenea era o întrecere practicată cu precădere în barurile americane („tavern sport”).

istoric4

Prima competitie organizată a avut loc în USA în anul 1952.
Organizatorul a fost un ziarist, Bill Soberanes, iar locul de desfăsurare a fost Gilardi’s Saloon din Petaluma, California.

Acest tânăr jurnalist a fost mai departe cel care a organizat anual competitiile din Petaluma, din Nordul Californiei, si mai apoi pe toată California.

În 1962, Bill Soberanes s-a asociat cu Dave Devoto si au format World’s Wristwrestling Championship, Inc. si au mutat concursul într-una dintre cele mai mari săli din Petaluma.

Evenimentul a avut un succes nebun si fenomenul a pornit a avea o dezvoltare furtunoasă.

Bill Soberanes si Dave Devoto
Bill Soberanes si Dave Devoto

În 1968, graficianul de animatie Charles Schultz a realizat o serie de 11 benzi desenate comice, unde Snoopy se pregătea să vină în Petaluma să câstige World’s Wristwrestling Championship.

Din nefericire, în finalul povestii, el a fost eliminat din concurs deoarece regulile oficiale de skandenberg stipulau că trebuie să unesti falangele degetelor cu concurentul si Snoopy nu respecta asta. Aceste benzi desenate au fost traduse în multe limbi si distribuite în toată lumea.

Din banda desenată ce a făcut acest sport cunoscut în toată lumea
Din banda desenată ce a făcut acest sport cunoscut în toată lumea

În 1969, Dave Devoto a facut un contract cu American Broadcast Corporation si turneul din Petaluma a început o minunată relatie de 16 ani cu emisiunea televiziunii ABC – Wide World of Sports. Skandenbergul a iesit la lumină!

istoric7

Un articol din revista Playboy sublinia faptul că televizarea turneului de skandenberg a făcut cel mai mare rating din istoria emisiunii Wide World of Sports. Majoritatea concurentilor ce au urmat au aflat de acest sport vizonând această emisiune. Televizarea turneului pe canalul ABC s-a produs din 1969 până în 1984.

Foto de arhivă de la concursul din Petaluma
Foto de arhivă de la concursul din Petaluma

În octombrie 1995 evenimentul a fost filmat de Learning Channel si difuzat de patru ori pe întreg globul. Turneul mondial “Worl’s Wristwrestling – Armwrestling s-a tinut dintotdeauna în a doua sâmbătă a lunii octombrie în Petaluma, California.

Pe 12 octombrie 1996, evenimentul a fost filmat de NBC World News Today si difuzat pe glob pe 13 octombrie 1996.

Pe 14 octombrie 2000, s-a televizat pe CBS si difuzat în emisiunea Bryant Gumbel Show. Secvente din concurs au aparut în Evening Magazine ulterior.

Impactul TV asupra dezvoltării skandenbergului a fost major
Impactul TV asupra dezvoltării skandenbergului a fost major

Armwrestling, armsports si wristwrestling reprezintă acelasi sport, skandenberg, ce se desfăsoară la o masă prevăzută cu mânere.

Singura diferentă este că la armwrestling bratul liber prinde un mâner, în timp ce la wristwrestling, bratele libere fac priză peste masă.

Masă de skandenberg
Masă de skandenberg

American Armsport Association (AAA), a fost înfiintată anii ’60 de Bob O’Leary, numărând actualmente peste 50 de asociatii in USA.

Logo USA
Logo USA

De asemenea, O’Leary a a avut initiativa formării Federatiei Mondiale de Skandenberg “World Armsport Federation” – WAF, având USA, Canada, Brazilia si India ca si primii patru membri.
În prezent sunt peste 70 de tări afiliate, printre care si România.

Logo Federatia Mondială de Skandenberg
Logo Federatia Mondială de Skandenberg

Campionatul Mondial de Skandenberg a ajuns la editia cu numărul 30, în 2008.
Un timp au existat două Federatii Mondiale paralele, dar s-au unificat si acum există doar o singură Federatie Mondială care reprezintă acest sport.

Campionatul European de Skandenberg se află tot în 2008 la editia cu numărul 18. Federatia Europeană de Skandenberg EAF, reprezintă interesele tuturor tărilor din Europa afiliate.

De asemenea, foarte important, din 1999, se desfăsoară anual în Columbus, Ohio, turneul Arnold Classic Armwrestling Challenge.

Skandenberg cu Arnold Schwarzenegger
Skandenberg cu Arnold Schwarzenegger
Skandenberg cu Arnold Schwarzenegger
Skandenberg cu Arnold Schwarzenegger

1987. La popularizarea skandenbergului a contribuit enorm si filmul artistic OVER THE TOP, realizat în 1987, avându-l în rolul principal pe Sylvester Stalonne, film ce a fost regizat după un caz real, câstigarea unui TIR ca mare premiu la un turneu de skandenberg.

istoric15 istoric16

Într-o ilustratie britanică apărută pe 29 octombrie 1962, despre Răzbiul Rece, presedintii USA – Kennedy, si al Rusiei – Hrusicov, fac skandenberg pentru putere, stând pe arme nucleare.

"Ok, d-le presedinte, să negociem!"
„Ok, d-le presedinte, să negociem!”

Sursa: „Studiu privind aspectele practicarii skandenbergului” – Lucrare de absolvire ANEFS Bucuresti, Corcoveanu Nicolae-Dragos, 2008

By Bolbo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts