A XXVI-a editie a Campionatul Mondial de Skandenberg a prilejuit o premiera pentru Romania. Mirela Pirjol a castigat titlul mondial ! Concursul si manifestarile adiacente s-au desfasurat in perioada 20-28 noiembrie 2004, gazda fiind orasul Durban, situat in Africa de Sud. O sa incerc in continuare sa va povestesc cum au decurs ostilitatile.
Cel mai important lucru care s-a intamplat inainte de competitie a fost acceptarea Romaniei ca membru cu drepturi depline al Federatiei Mondiale de Skandenberg (World Armwrestling Federation, WAF). In calitate de secretar-general al Asociatiei Romane de Skandenberg Ť Brat de Fier ť, am sustinut la congresul WAF dosarul tarii noastre, si tarile prezente au aprobat in unanimitate candidatura noasta. Demn de retinut de la congresele EAF si WAF este ca s-a decis introducerea controalelor anti-doping incepand cu competitiile de anul viitor. Astfel, se face inca un pas in directia dorita de toata lumea, de recunoastere a skandenbergului de catre Comitetul Olimpic International.
La cantarul oficial s-au stabilit categoriile la care au participat cei doi sportivi romani : Mirela Pirjol la +80kg senioare, Ion Oncescu la 100kg seniori. In urma testarii arbitrilor, deloc simpla, eu am primit dreptul de a arbitra si la acest turneu. In concurs s-au inscris in jur de 400 de sportivi reprezentand 32 de tari de pe toate continentele.
Ca si organizare, gazdele s-au descurcat onorabil, desi se putea si mai bine. Mesele de concurs nu au fost de cea mai buna calitate, dar au fost impuse de WAF. Spre surpriza multora, locul de desfasurare a fost un cort imens, plasat chiar pe plaja Oceanului Indian. Toata lumea a trebuit sa lupte cu temperaturile ridicate, peste 30-35 de grade, si cu umiditatea mare specifica verii tropicale. Inca de la festivitatea de deschidere Mirela a facut o insolatie si a fost cat pe-aci sa nu concureze la bratul stang. Noroc ca nu a concurat in acea zi, prima zi de competitie fiind destinata intrecerilor la categoriile de juniori, masters si persoane cu handicap. Acestia au demonstrat reale calitati, aratand ca acest sport poate fi practicat la orice varsta. Oricum este impresionant sa-i vezi pe cei cu handicap cu ce ambitie se lupta la masa de concurs, si este de admirat curajul si devotamentul lor fata de skandenberg.
A doua zi de competitie, destinata categoriilor de seniori si senioare, bratul stang, i-a adus in scena pe ai nostri. Ion Oncescu a pierdut in mod stupid primul meci pentru ca s-a miscat de 2 ori in priza de arbitru si, desi a remontat pe parcurs, s-a clasat doar pe locul 9 din 17 competitori la 100 kg, fiind stopat de vicecampionul european, rusul Eduard Khramtsov. Categoria a fost castigata de slovacul Jan Germanus, de 10 ori campion mondial.
Mirela Pirjol, ca si la Europene, a produs una din putinele surprize ale competitiei. Desi nerefacuta 100% in urma insolatiei din ziua precedenta, ea a reusit, intr-o categorie grea, cu 7 sportive valoroase, sa castige titlul mondial. Izbanda nu a fost deloc usoara, meciurile Mirelei cu rusoaica Lilia Khamidoullina electrizand de-a dreptul publicul prezent. Mai intai romanca a castigat primul meci, revenind spectaculos dupa ce a pierdut startul. 1-0 pentru noi. In finala categoriei, Mirela, fara infrangere, a intalnit-o din nou pe sportiva din Rusia. Doar o secunda si devine 1-1. Urmeaza un re-match, decisiv pentru stabilirea invingatorului. Toata lumea o incurajeaza pe Mirela. Rusoaica forteaza, face o greseala de cot. Dupa restart, Mirela face si ea o greseala. Din nou restart, o vad pe Mirela cum rezista eroic, si, dramatic, rusoaica face a doua greseala ! 2-1, victorie pentru Romania ! Incredibil ! La prima participare la mondiale, Mirela castiga aurul cu bratul stang la categoria senioare +80kg! Imnul Romaniei rasuna si noi ne traim momentele de glorie.
A treia zi de competitie, emotii in lupta de la bratul drept. Primul intra in scena Oncescu. Mult mai hotarat, el castiga 2-3 meciuri, si il da la secunda chiar pe campionul mondial Jan Germanus. Toata lumea credea ca nimeni nu ii mai poate sta in cale. Din pacate, cand mai trebuia sa castige un singur meci si intra in medalii, Ion Ť se stinge ť si pierde din nou pe greselile lui, terminand concursul la aceasta categorie pe locul 6, din 20 de concurenti. Germanus iese pe 2, castigator fiind rusul Gadzi Omarov. Trist, dar poate data viitoare Ion va fi mai sus.
Intr-o categorie cu 8 concurente, Mirela Pirjol intra decisa sa dubleze performanta din ziua precedenta. In sferturi din nou se intalneste cu aceeasi rusoaica, Khamidoullina, cu un cap mai inalta decat romanca. Meciul este destul de scurt, rusoaica castiga si o vad pe Mirela schimonosindu-se de durere. Incheietura mainii drepte incepe sa se umfle si toata lumea ne sare in ajutor cu gheata si tot felul de sprayuri si unguente. Romanca avea asigurata medalia de bronz, insa decide, asa accidentata, sa se lupte mai departe. Castiga urmatorul meci, admirabil, si obtine medalia de argint ! Antebratul incepe sa i se umfle, renuntam a mai disputa finala, si o urcam mai mult cu forta pe Mirela in ambulanta, de frica unei accidentari mai grave. La spital, medicii au stabilit ca nu e nici un os afectat, ci numai ligamentele si tendoanele de la incheietura. Doua luni pauza totala. Mirela plateste tribut ambitiei sale imense. Este insa cea mai tare din lume. Felicitari !
Trebuie sa va marturisesc ca, desi am fost arbitru, nu sunt multumit in general de arbitrajul de la aceste campionate, care a fost destul de neuniform. Desi regulamentul e destul de clar, unele decizii au fost controversate, fiind huiduite indelung de public si au existat o gramada de proteste oficiale, printre altele si unul facut de echipa noastra, fara succes insa.
La echipe Rusia a dominat competitia, pe locul 2 s-a clasat Ucraina si pe locul 3 Canada.
Multumim tuturor celor care ne-au incurajat, au crezut in noi, precum si celor care ne-au facut o primire asa frumoasa la sosirea pe Otopeni.
Aceasta deplasare a prilejuit un efort imens si pentru sponsorul nostru traditional, Redis Nutritie, care a scos din pusculita o suma cu cinci cifre, in dolari, pentru a acoperi toate cheltuielile. Eu zic ca s-a meritat si nu ne-am intors cu mana goala din Ť tarile calde ť.
In incheiere, Asociatia Romana de Skandenberg Brat de Fier ureaza un calduros La Multi Ani! tuturor.
Fotografii de la concurs si alte comentarii gasiti pe forumul de skandenberg, apasand AICI
Dragos CORCOVEANU,
secretar general al Asociatiei Romane de Skandenberg „Brat de Fier”,
arbitru international