Bilant 2014

Anul 2014 a insemnat un an de succes in skandenbergul romanesc. Pastrand traditia sportul nostru a fost reprezentat la cel mai inalt nivel atat de catre sportivi cat si de catre arbitri si oficiali.

CM2014-00

Incepem cu sportivii deoarece ei reprezinta esenta sportului nostru.
Anul a debutat cu un concurs in premiera pe plan national “Campionul Campionilor” concurs castigat de catre Sabin Badulescu, care a aratat o forma excelenta pe tot parcursul anului atat pe plan intern cat si pe plan international. A fost doar debutul unui an de succes in calendarul competitional.
A urmat Campionatul National de Skandenberg, pentru prima oara fiind organizat in afara Bucurestiului, la Codlea. Dupa multi ani Campionatul National a parasit Bucurestiul, acest lucru nu a umbrit nivelul competitiei, acesta fiind organizata la un nivel ridicat atat pe plan sportiv, organizatoric dar si de arbitraj.
Au urmat diferite concursuri la nivel national, in multe colturi ale tarii, participarea fiind ridicata, acest lucru dovedind ca skandenbergul este in ascensiune pe plan national.
Pe plan international sportivii romani au demonstrat inca odata ca sunt obisnuiti cu performanta. Campionatul Mondial din Lituania WAF 2014 ( competitia etalon a skandenbergului mondial ) a adus lotului national 6 medalii in palmares.
Mirela Pirjol a confirmat ca varsta nu reprezinta un impediment spulberand toate concurentele care i s-au opus ( la ambele brate ) pentru a obtine ambele medalii de aur la categoria Master, +80 kg fete.
Catalin Aprodu a produs surpriza si inca ce surpriza, nefiind cotat cu nici o sansa la inceputul competitiei a dominat categoria sa autoritar ( juniori 18, stanga 65 kg ), pentru a obtine la final mult ravnita medalie de aur. Adrian Laurus ( juniori 21, dreapta +90), Viorel Dobrin ( seniori, stanga 80 kg ), si Istvan Dobray ( juniori 21, stanga 80 kg ) au obtinut medaliile de bronz in categorii foarte grele.
Insa nu doar ei au reprezentat lotul Romaniei, restul concurentilor au avut o prestatie deosebita reusiind sa se apropie de podium lucru care ii aduce in atentia skandenbergului mondial ca pe niste viitori candidati la podiumul mondial.
A fost anul in care romanii au fost din nou invitati in Liga Profesionista de Skandenberg, obtinand rezultate deosebite in toate etapele in care au participat. Viorel Dobrin, Daniel Andronache, Stefan Tamas, Sabin Badulescu, Alin Sandu, si Marian Rotaru au luptat de la egal la egal cu cei mai tirati armwrestleri din categoriile lor, in cea mai prestigioasa Liga de Skandenberg din lume PAL.
Finalul de an a sosit cu invitatia lui Ioan Puscasu in cel mai exclusivist concurs din 2014, World Armwrestling League, la care au participat cei mai puternici 8 supergrei ai lumii. Ioan Puscasu supranumit Ursul a reusit o prestatie pe masura concursului, confirmand inca o data nivelul sau ridicat.
Pe plan organizatoric Romania a fost la inaltime. Mircea Simionescu-Simicel secretar general al Federatiei Europene de Skandenberg ( EAF ), cat si secretar general al Federatiei Mondiale de Skandenberg ( WAF ), a demonstrat tuturor o foarte buna organizare si gestionare a concursurilor la care a fost invitat, fapt care demonstreaza ca Romania este pe harta mondiala a skandenbergului la loc de cinste.
Deasemenea Florin Lazar a adus o adevarata inovatie in skandenbergul mondial cu ajutorul unui program software de scoring care usureaza mult treaba sportivilor, oficialilor si a arbitrilor. Programul fiind testat cu succes la competitii de amploare din lume.
La nivel de arbitraj, Romania a obtinut rezultate remarcabile.
Primul succes a fost seminarul de arbitraj dinaintea Campionatului National, prezenta a fost ridicata iar concursul a fost condus foarte bine pe plan de arbitraj, dovedind inca o data de ce arbitrii romani sunt apreciati peste hotare. Din ce in ce mai multi tineri aleg sa participe la seminariile de arbitraj gazduite de catre Asociatia Romana de Skandeberg.
Tiberiu Mihalcea a obtinut la Campionatul European de Skandenberg 2014 titlul de cel mai bun arbitru al competitiei, titlu obtiunt si de catre Dragos Corcoveanu in 2010.
Victor Barbu a fost remarcat la Campionatul Mondial de Skandenberg ca unul din cei mai buni arbitrii prezenti, inca o data Victor Barbu a demonstrat de ce este “decanul” de varsta din arbitrajul romanesc de skandenberg.
Pe plan national Deniz Ibram, a obtinut titlul de cel mai bun arbitru al Campionatului National 2014, prestatia sa fiind remarcabila, demonstrand ca valul de arbiti tineri care vin din urma este unul de valoare.
Toate aceste rezultate nu ar fi fost posibile fara sprijinul unor oameni importanti pentru acest sport, oameni care si-au dedicat timpul si sustinerea skandenbergului romanesc. Cristian Dulgheru ( Presedintele Asociatiei Romane de Skandenberg ), Alexandru Bolborici care este mereu alaturi de acest sport, Mircea Simionescu-Simicel secretarul general al Asociatiei Romane de Skandenberg, oameni care ajuta neincetat sportul skandenberg in Romania. Asociatia Romana de Skandenberg care este neincetat alaturi de sportivii Romani.
Este un sentiment frumos sa observi cum acest sport se dezvolta, De la primii sportivi care au obtinut rezultate internationale: Mirela Pirjol, Ion Oncescu, Alexandru Marin, continuand cu Ioan Puscasu, Dan Borbil, Andrei Chipreanov pana la Catalin Aprodu, Adrian Laurus, Viorel Dobrin etc. Au trecut multi ani, cu bucurii si dezamagiri, dar cel mai important visul sportului nostru nu s-a stins, dimpotriva continua si va continua atata timp cat exista eroi ca ei. Toti cei care fac parte din aceasta familie a sportului skandenberg au contribuit la ascensiunea lui pe plan intern si international.
Viitorul suna bine, in 2016 vom gazdui noi, romanii, Campionatul European de Skandenberg, va fi un test pe care il vom trece cu bine, cum am facut-o de fiecare data, o onoare si o dovada ca sunteam o natiune puternica in acest sport atat de frumos.
Deasemnea in 2015 continua procesul de aderare al skandenbergului mondial la SportAccord, organizatia suprema pentru toate sporturile olimpice si non-olimpice. Un tel indraznet dar accesibil prin munca, unitate si vointa. Nu putem decat sa speram la un an 2015 mai bun, mai de succes, mai unit.

Eduard Dimiean
Head Referee, Romania

By bolbo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts