Bilanţ 2008, înainte cu paşi mici

Dragi iubitori de skandenberg, fac radiografia acestui an. Nu vreau să ne îmbătăm cu apă rece. Adevărul este că suntem un sport mic, la început de drum, din multe puncte de vedere, şi probabil va mai trece ceva timp pĺnă lucrurile se vor schimba radical.

Din punctul meu de vedere, skandenbergul în 2008 s-a înscris într-un proces de uşoară stagnare, inevitabil după rezultatele de excepţie din 2007. S-au făcut însă mici paşi în direcţia cea bună, la fel cum am şi regresat pe alocuri… voi exemplifica puţin.

Am avut Campionate Naţionale cu o participare de excepţie şi cu o mediatizare bună; din păcate însă, nici un sportiv nu a luat parte la Campionatele Europene 2008 din Norvegia, motivul principal fiind costurile foarte mari. Din fericire, pentru deplasarea la Campionatele. Mondiale din Canada, am fost ajutaţi de firma Wind Expert, iar Oncescu a reuşit să uimească lumea skandenbergului mondial, reuşind să căştige, din nou, două medalii de aur, dar la o categorie superioară, la 100 kg. Acest nou succes a fost foarte mediatizat, lucru care contribuie la dezvoltarea viitoare a skandenbergului.

Turneele din ţară, deşi foarte puţine, au fost reuşite, Cupa Litoralului de la Mamaia şi Cupa Vĺlcea ridicĺndu-se la un nivel bun, cu Olimpiu Făt contestĺnd puternic supremaţia absolută de pĺnă acum a lui Ion Oncescu. Competiţiile de la Baia Mare şi Făgăraş, de tradiţie, nu au mai avut loc, chiar dacă sportivii – vedete din oraşele respective – au avut rezultate bune. Au fost mai mulţi organizatori cu iniţiativă, multe proiecte s-au blocat însă, din lipsa fondurilor.
Soluţia, pentru reuşita organizare a competiţiilor naţionale o reprezintă, după părerea mea, un parteneriat între autorităţile locale, organizatorii locali şi Asociaţie, ca for tutelar.

Oricum, gradul de percepţie a skandenbergului ca sport, în rĺndul populaţiei, a crescut.

Se cuvine să mulţumim mass-mediei, care a contribuit decisiv la asta, cu toate că uneori s-a mai exagerat prin anumite articole şi comentarii, dar se întĺmplă în orice domeniu, în goana după spectaculos. Aşa s-a ajuns ca o acţiune de educaţie socială, un concurs de skandenberg pentru deţinuţi, organizat de noi la Penitenciarul Rahova, de altfel o iniţiativă de lăudat, să devină un eveniment foarte mediatizat.

Pe plan internaţional, a fost un an marcat de alegerile din EAF şi WAF şi de delimitarea clară a anumitor grupuri de interese. Aşa s-a ajuns ca un turneu mare, Murat Boyraz Powernext din Istanbul, să fie puţin promovat, spre deosebire de mai micul Over the Top din Germania, ambele turnee cu participarea redusă a romĺnilor. Nu am rupt gura tĺrgului nici la cel mai mare turneu de profesionişti, Zloty Tur, mai mult ne-am războit cu fraţii bulgari la ceva turnee peste Dunăre.
Sper ca prezenţa mea la cel mai înalt nivel, la majoritatea manifestărilor despre care v-am vorbit în acest bilanţ, să îşi spună cuvĺntul, să reuşesc să împărtăşesc din experienţa dobĺndită, astfel încĺt să mergem cu acest sport înainte, nu înapoi!

Vă doresc tuturor practicanţilor şi simpatizanţilor acestui sport un an 2009 mai bun!

Dragoş Corcoveanu

 

By Bolbo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts